+A   |  -A
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Бруто-домашен производ

Бруто-домашен производ, четврто тримесечје од 2019 година

петок, 06 март 2020


Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за четвртото тримесечје од 2019 година е 3.4 %.

Во четвртото тримесечје од 2019 година, најголем пораст е забележан во секторите Е, Ж и З – Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли; Транспорт и складирање; Објекти за сместување и сервисни дејности со храна од 8.1 %; Ѓ – Градежништво од 6.7 % и S – Информации и комуникации од 5.7 %.

Финалната потрошувачка на домаќинствата, вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на домаќинствата, во четвртото тримесечје од 2019 година номинално расте за 3.5 %, а нејзиното учество во структурата на брутодомашниот производ изнесува 62.9 %.

Во истиот период, извозот на стоки и на услуги номинално се намали за 0.8 %, а увозот на стоки и на услуги забележа зголемување во номинален износ од 5.1 %.
 

  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика