+A   |  -A
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Сточарство

Број на добиток и живина, 2019 година

вторник, 31 март 2020


Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2019 година, во споредба со 2018, вкупниот број на говеда е намален за 15.0%. Бројот на говедата кај индивидуалните земјоделски стопанства е намален за 15.1%, додека бројот на говедата кај деловните субјекти (земјоделските претпријатија и земјоделските задруги) е намален за 10.4%.

Бројот на свињите кај деловните субјекти во 2019 година, во споредба со 2018 година, е намален за 59.5%, додека кај индивидуалните земјоделски стопанства е намален за 14.6%.

Намалување на бројот на овците е забележано кај индивидуалните земјоделски стопанства за 4.9%, а кај деловните субјекти бројот на овци е намален за 42.6%.

Во истиот период, бројот на козите кај индивидуалните земјоделски стопанства е намален за 25.1%, а кај деловните субјекти за 44.2%.

Бројот на живината во 2019 година, во споредба со претходната година, е намален за 14.6%.

 

  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: + 389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика