+A   |  -A
Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области
              

Соопштението е од областа: Деловни тенденции

Деловни тенденции во преработувачката индустрија, октомври 2020 година

вторник, 17 ноември 2020


Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во октомври 2020 година е зголемен за 0.8 процентни поени во однос на септември 2020 година и изнесува 13.8, а во однос на октомври 2019 година е намален за 8.0 процентни поени.

Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во октомври 2020, во однос на септември 2020 година, е пoповолна, очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се поповолни во однос на претходниот месец, а залихите на готовите производи се намалени.

Оценката за економската состојба на деловните субјекти во октомври 2020 година е поповолна во однос на претходниот месец, а понеповолна во однос на октомври 2019 година. Се очекува бројот на вработените да се намали.

Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во октомври 2020 година изнесува 68.1 % од нормалното искористување.

Најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на производството имаат следните фактори: недоволната странска побарувачка со 20.2 %, неизвесното економско опкружување со 17.2 %, недостигот на квалификувана работна сила со 15.5 % и недоволната домашна побарувачка со 13.4 %. 

  Преземи го соопштението во целост

  

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика