Skip Navigation LinksНасловна Публикации Публикација
Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.
Жените и мажите во Северна Македонија : статистички портрет на трендовите во областа на родовата еднаквост , 2022

 


Главната цел на оваа историска анализа е да овозможи преглед на состојбата со родовата еднаквост во Северна Македонија и да ги идентификува сите јасни трендови или промени во однос на статусот на жената во неколку области: население и семејства, здравство, образование, работа и пазар на труд, социјална заштита, моќ и одлучување и правда.

Примарниот извор за анализата е Жените и мажите во Северна Македонија, публикација на Државниот завод за статистика на Северна Македонија (ДЗС) од областа на родовата статистика. Првото издание е објавено во 2000 година, а најновото во 2021 година, со вкупно 12 изданија низ годините.

Покрај давање преглед на состојбата со родовата еднаквост во земјата врз основа на дваесетгодишни податоци, заклучоците и препораките имаат за цел да го поддржат и насочат Државниот завод за статистика на Северна Македонија и другите државни институции кон подобрување на координацијата и стандардизацијата меѓу различни производители на податоци во системот на јавната администрација на земјата.

Оваа анализа е направена во рамките на Центарот за родова еднаквост, Северна Македонија, спроведен од UN Women во Северна Македонија во партнерство со Секретаријатот за европски прашања и Министерството за труд и социјална политика, со финансиска поддршка на Шведската агенција за меѓународна развојна соработка. – Сида.           
Датум на издавање: 30.11.2022
PDF:   Преземи ја публикацијата
     
  Податоците во објавенaтa публикација се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот
Број на страници:
ISBN:
ISSN:
Јазик: македонски и англиски

 
                                    


Цена во печатена форма:


 

 

 


  Публикации
   
 
  Сите публикации
  
 
© Државен завод за статистика