Skip Navigation LinksНасловна Публикации Публикација


 
Регионите во Република Македонија, 2013

 


„Регионите во Република Македонија, 2013“ е четврто издание на Државниот завод за статистика коешто ги содржи најновите економски и социодемографски податоци за регионите во државата. Статистичките податоци за регионите претставуваат важна алка во креирањето и следењето на регионалната политика на земјата. Исто така, во процесот на децентрализација тие обезбедуваат поддршка на одлучувањето засновано на податоци. Статистичките податоци за регионите претставуваат придонес во исполнувањето на обврските на Република Македонија во рамките на регионалната политика на Европската унија.

Целта на оваа публикација е преку јасни и едноставни табели, мапи и графикони, да обезбеди јасно презентирање на статистичките региони во повеќе области, а кусите коментари придонесуваат за едноставно забележување на карактеристиките, сличностите и разликите меѓу регионите.

За определување на статистичките региони се користеше Номенклатурата на територијалните единици за статистика, донесена во 2007 година од страна на Владата на Република Македонија.

Се надеваме дека понудената збогатена содржина на ова издание ќе помогне во креирањето на регионалната политика, а во насока на постигнување на рамномерен регионален развој.


           
Датум на издавање: 20.06.2013
PDF:   Преземи ја публикацијата 14.3MB
 
  Податоците во објавенaтa публикација се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот
Број на страници: 119
ISBN:
ISSN: 1857-6141
Јазик: македонски и англиски


                                    


Цена во печатена форма:


 

 

 

 

  Публикации
   
 
  Сите публикации

  Последна публикација

  Метаподатоци
 


© Државен завод за статистика