Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области
Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


          
 Инвестиции

Инвестициите во основни средства ја претставуваат вкупната вредност на набавките на основни средства намалена за отуѓувањата на основни средства во текот на пресметковниот период и зголемена за определени додатоци на вредноста на непроизведените средства.
 
 
Клучни показатели
 
  Вредност на инвестиции во основни средства по тековни цени  ( 2021) : 171094 мил. денари (дефинитивни податоци)

  Вредност на инвестиции во основни средства по тековни цени  ( 2021 / 2020) : 18.4 % (дефинитивни податоци)

Временска серија

Поими и објаснувања

Инвестициите во материјални основни средства опфаќаат:
- изградба на станови
- други згради и структури,
- машини и опрема
- култивирани (одгледувани) средства.

Инвестициите во други згради и структури опфаќаат:
- високоградба,
- нискоградба и
- хидроградба.

Поголемите подобрувања (унапредувања) на материјалните непроизведени средства ги опфаќаат подобрувањата на квантитетот, квалитетот или продуктивноста на земјата или го спречуваат нејзиното влошување.

Трошоците поврзани со трансфер на сопственоста на непроизведените средства ги опфаќаат сите трошоци поврзани со купување и продавање на земјата, без да се вклучи вредноста на самата продажба, односно купувањето на земјата.


 


© Државен завод за статистика