Skip Navigation LinksНасловна Публикации Публикација


 
Регионите во Република Македонија, 2014

 


„Регионите во Република Македонија, 2014“ е петто издание на Државниот завод за статистика коешто ги содржи најновите економски и социодемографски податоци за регионите во државата. Статистичките податоци за регионите претставуваат важна алка во креирањето и следењето на регионалната политика на земјата. Исто така, во процесот на децентрализација тие обезбедуваат поддршка на одлучувањето засновано на податоци. Статистичките податоци за регионите претставуваат придонес во исполнувањето на обврските на Република Македонија во рамките на регионалната политика на Европската унија.
Целта на оваа публикација е преку јасни и едноставни табели, мапи и графикони, да обезбеди јасно презентирање на статистичките региони во повеќе области, а кусите коментари придонесуваат за едноставно забележување на карактеристиките, сличностите и разликите меѓу регионите.
За определување на статистичките региони се користеше Номенклатурата на територијалните единици за статистика, донесена во 2007 година од страна на Владата на Република Македонија.


           
Датум на издавање: 13.06.2014
PDF:   Преземи ја публикацијата 14.2 Mb
 
  Податоците во објавенaтa публикација се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот
Број на страници: 130
ISBN:
ISSN:
Јазик: македонски и англиски


                                    


Цена во печатена форма:


 

 

 

 

  Публикации
   
 
  Сите публикации

  Последна публикација

  Метаподатоци
 


© Државен завод за статистика