Skip Navigation LinksНасловна Публикации Публикација


 
Одржлив развој, 2016

 


Спроведувањето на мерките и активностите за одржлив развој како единствен
мост помеѓу минатото, сегашноста и иднината и како концепт за кој се определила
Република Македонија, преку збогатен и ажуриран збир на расположливи статистички
индикатори, е прикажано во најновото издание на публикацијата на Државниот завод
за статистика, „Одржлив развој“.
Индикаторите што ги одразуваат трендовите во социоекономскиот развој, одржливиот
модел на потрошувачката и производството, социјалната вклученост, демографските
промени, јавното здравство, климатските промени и енергијата, природните ресурси,
одржливиот транспорт, како и трендовите во глобалното партнерство и доброто
управување се дефинирани во согласност со Европската стратегија за одржлив развој
и се пресметани според методологија усогласена со онаа на Европската унија. Токму
затоа, тие се споредливи со индикаторите за одржлив развој во европските држави
и пошироко и се добра платформа за следење на приоритетите во националната
политика за одржлив развој.


           
Датум на издавање: 13.07.2016
PDF:   Преземи ја публикацијата 8Mb
 
  Податоците во објавенaтa публикација се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот
Број на страници: 195
ISBN: 978-608-227-236-8
ISSN:
Јазик: македонски и англиски


                                    


Цена во печатена форма:


 

 

 

 

  Публикации
   
 
  Сите публикации

  Последна публикација

  Метаподатоци
 


© Државен завод за статистика