Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари ‒ јуни 2020 година

четврток, 06 август 2020


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари ‒ јуни 2020 година, изнесува 151 054 307 илјади денари и бележи пад од 22.2 % во однос на истиот период од претходната година.

Вредноста на увезената стока, во периодот јануари ‒ јуни 2020 година, изнесува 206 239 277 илјади денари, што е за 17.9 % помалку во споредба со истиот период од претходната година.

Трговскиот дефицит, во периодот јануари ‒ јуни 2020 година, изнесува 55 184 970 илјади денари. Покриеноста на увозот со извоз, во перидот јануари ‒ јуни 2020 година, изнесува 73.2 %.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот e најголемо учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1  и моторните возила за превоз на 10 или повеќе лица, вклучувајќи го и возачот, со мотор со внатрешно согорување со палење со помош на компресија (дизел или полудизел). Во увозот се најмногу застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), плоснатоваланите производи од железо или нелегиран челик, неплатинирани или необложени и другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав. 

Во периодот јануари ‒ јуни 2020 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Република Северна Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Бугарија.

Стоковна размена изразена во евра и САД долари

Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари ‒ јуни 2020 година, изнесува 2 450 294 илјади евра и бележи пад од 22.3 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 3 345 444 илјади евра, што е за 18.1 % помалку во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари ‒ јуни 2020 година, изнесува 895 150 илјади евра.

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во перидот јануари ‒ јуни 2020 година, изнесува 2 705 623 илјади САД долари и бележи пад од 24.0 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 3 691 475 илјади САД долари, што е за 20.0 % помалку во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во перидот јануари ‒ јуни 2020 година, изнесува 985 852 илјади САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: + 389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика