Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари-февруари 2021

среда, 07 април 2021


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари-февруари 2021 година, изнесува 66 118 493 илјади денари и бележи пораст од 9.9 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануарифевруари 2021 година, изнесува 84 377 119 илјади денари што е за 4.5 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Трговскиот дефицит, во периодот јануари-февруари 2021 година, изнесува 18 258 626 илјади денари.

Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-февруари 2021, изнесува 78.4 %.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1 и фероникелот. Во увозот најмногу се застапени другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав, керамичките производи за лабораториска, хемиска и индустриска употреба, платината и легурите на платина, необработени или во прав и нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови).

Во периодот јануари-февруари 2021 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, Република Северна Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Кина.

 

Стоковна размена изразена во евра и САД долари

Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануарифевруари 2021 година, изнесува 1 072 524 илјади евра, и бележи пораст од 9.8 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 1 368 640 илјади евра што е за 4.4 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-февруари 2021 година, изнесува 296 116 илјади евра.

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари-февруари 2021 година, изнесува 1 301 104 илјади САД долари и бележи пораст од 21.1 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 1 659 766 илјади САД долари што е за 15.1 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-февруари 2021 година, изнесува 358 663 илјади САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика