Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари – февруари 2022 година

четврток, 07 април 2022


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република
Северна Македонија, во периодот јануари – февруари 2022 година, изнесува 75 047 029 илјади денари и бележи
пораст од 13.5 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот
јануари – февруари 2022 година, изнесува 110 320 659 илјади денари, што е за 30.6 % повеќе во споредба со истиот
период од претходната година.
 
Трговскиот дефицит, во периодот јануари – февруари 2022 година, изнесува 35 273 630 илјади денари.
Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – февруари 2022, изнесува 68.0 %.
Трговската размена по производи покажува дека во извозот е најголемо учеството на катализаторите на носачи со
благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или
бродови, фероникелот и деловите на седишта од подгрупата 821.1. Во увозот најмногу се застапени електричната
енергија, другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав, нафтените масла
и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови) и платината и легурите на платина, необработени или
во прав.
Во периодот јануари – февруари 2022 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Република
Северна Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Бугарија и Србија.
 
Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари
– февруари 2022 година, изнесува 1 216 429 илјади евра и бележи пораст од 13.4 % во однос на истиот период
од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 1 788 187 илјади евра, што е за
30.5 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари –
февруари 2022 година, изнесува 571 759 илјади евра.
 
Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – февруари 2022
година, изнесува 1 378 489 илјади САД долари и бележи пораст од 5.9 % во однос на истиот период од претходната
година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 2 026 965 илјади САД долари, што е за 22.0 %
повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – февруари
2022 година, изнесува 648 476 илјади САД долари.

 


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика