Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари – април 2024 година

петок, 07 јуни 2024


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – април 2024 година, изнесува 162 549.4 милиони денари и бележи пад од 5.5 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари – април 2024 година, изнесува 231 266.5 милиони денари, што е за 3.7 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Трговскиот дефицит, во периодот јануари – април 2024 година, изнесува 68 717.0 милиони денари.

Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – април 2024, изнесува 70.3 %.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1 и други катализатори на носачи. Во увозот најмногу се застапени нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав, платината и легурите на платина, необработени или во прав и електричната енергија.

Во периодот јануари – април 2024 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Република Северна Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Кина.

 Стоковна размена изразена во евра и САД долари

Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – април 2024 година, изнесува 2 639.1 милиони евра и бележи пад од 5.3 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 3 754.9 милиони евра, што е за 3.8 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – април 2024 година, изнесува 1 115.8 милиони евра.

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – април 2024 година, изнесува милиони 2 855.4 САД долари и бележи пад од 5.0 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 4 063.0 милиони САД долари, што е за 4.2 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – април 2024 година, изнесува 1 207.6 милиони САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика