Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Обем на стоковната размена со странство, јануари- мај 2015

понеделник, 06 јули 2015


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од
Република Македонија, во периодот јануари- мај 2015 година, изнесува 1 751 496 илјади САД долари, а на
увозот 2 526 927 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз е 69.3%. Трговскиот дефицит, во периодот
јануари- мај 2015 година, изнесува 775 432 илјади САД долари.


Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи
со благородни метали или нивни соединенија, фероникелот, сетови на проводници за палење и слично,
за возила, авиони или бродови, производите од железо и челик (валани производи) и облеката. Во увозот
најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата
добиени од битуменозни минерали (освен сурови), електричната енергија и другите метали од платинската
група и нивните легури, необработени или во облик на прав.


Во периодот јануари - мај 2015 година, најголемо учество во извозот на стоки имаат земјите-членки на
ЕУ28 (76.9%) и земјите од Западен Балкан (11.5%), а во увозот на стоки најголемо учество имаат земјите-членки
на ЕУ28 (63.3%) и Останати земји, на друго место неспомнати (12.0%). Според вкупниот обем на надворешно-
трговската размена, Република Македонија најмногу тргува со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и
Бугарија (50.8% од вкупната надворешно-трговска размена се врши со овие пет земји).


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 854

е-пошта:  suzana.srcokova@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика