Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари-април 2016

понеделник, 06 јуни 2016


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од
Република Македонија, во периодот јануари-април 2016 година, изнесува 82 624 800 илјади денари и бележи
пораст од 9.5% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот
јануари-април 2016 година, изнесува 116 097 571 илјади денари што е за 4.4% повеќе во споредба со истиот
период од претходната година.


Трговскиот дефицит, во периодот јануари-април 2016 година, изнесува 33 472 771 илјади денари.


Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-април 2016, изнесува 71.2%.


Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи
со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони
или бродови, фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина,
необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови),
другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав и електричната
енергија.


Во периодот јануари-април 2016 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, Република
Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Бугарија.

 

Обем на размената, I-IV 2016

Покриеност на увозот со извоз

198 722 370 илјади денари

71.2 %

3 221 646 илјади евра

71.2 %

3 583 889 илјади САД долари

71.2 %


 

 

 

 

 

 

 

Стоковна размена изразена во евра и САД долари


Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-
април 2016 година, изнесува 1 339 453 илјади евра, и бележи пораст од 9.3% во однос на истиот период од
претходната година, а вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 1 882 193 илјади евра, што е
за 4.2% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-
април 2016 година, изнесува 542 740 илјади евра.


Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-април 2016 година,
изнесува 1 489 998 илјади САД долари, и бележи пораст од 9.5% во однос на истиот период од претходната
година, а вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 2 093 891 илјади САД долари, што е за 4.5%
повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-април
2016 година, изнесува 603 893 илјади САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика