Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари-јуни 2016

петок, 05 август 2016


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од
Република Македонија, во периодот јануари-јуни 2016 година, изнесува 125 722 828 илјади денари и бележи
пораст од 3.9% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот
јануари-јуни 2016 година, изнесува 179 633 043 илјади денари што е за 4.5% повеќе во споредба со истиот
период од претходната година.
Трговскиот дефицит, во периодот јануари-јуни 2016 година, изнесува 53 910 215 илјади денари.
Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-јуни 2016, изнесува 70.0%.
Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи
со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони
или бродови, фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина,
необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови),
другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав и електричната
енергија.
Во периодот јануари-јуни 2016 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Република
Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Италија.

Обем на размената, I-VI 2016

Покриеност на увозот со извоз

305 355 871 илјади денари

70.0 %

4 950 043 илјади евра

70.0 %

5 529 439 илјади САД долари

69.9 %

Стоковна размена изразена во евра и САД долари
Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-
јуни 2016 година, изнесува 2 038 018 илјади евра и бележи пораст од 3.7% во однос на истиот период од
претходната година, а вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 2 912 026 илјади евра, што е
за 4.4% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-
јуни 2016 година, изнесува 874 008 илјади евра.
Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-јуни 2016 година,
изнесува 2 275 485 илјади САД долари и бележи пораст од 4.1% во однос на истиот период од претходната
година, а вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 3 253 954 илјади САД долари, што е за 4.8%
повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-јуни
2016 година, изнесува 978 469 илјади САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика