Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари - февруари 2017

вторник, 04 април 2017


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република
Македонија во периодот јануари-февруари 2017 година, изнесува 43 272 293 илјади денари и бележи пораст од 10.6%
во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-февруари 2017
година, изнесува 58 694 507 илјади денари што е за 14.4% повеќе во споредба со истиот период од претходната година.


Трговскиот дефицит, во периодот јануари-февруари 2017 година, изнесува 15 422 215 илјади денари.


Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-февруари 2017, изнесува 73.7%.


Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со
благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови,
фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав,
нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и
нивни легури, необработени или во облик на прав и електричната енергија.


Во периодот јануари-февруари 2017 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, Република
Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија, и Бугарија.

Обем на размената, I-II 2017

Покриеност на увозот со извоз

101 966 800 илјади денари

73.7 %

1 656 232 илјади евра

73.7 %

1 761 256 илјади САД долари

73.7 %

Стоковна размена изразена во евра и САД долари


Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-
февруари 2017 година, изнесува 702 833 илјади евра и бележи пораст од 10.8% во однос на истиот период
од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 953 399 илјади евра што
е за 14.6% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот
јануари-февруари 2017 година, изнесува 250 565 илјади евра.


Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-февруари 2017 година,
изнесува 747 106 илјади САД долари и бележи пораст од 7.2% во однос на истиот период од претходната
година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 1 014 149 илјади САД долари што е за 10.8%
повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-
февруари 2017 година, изнесува 267 043 илјади САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика