Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари - март 2017

четврток, 04 мај 2017


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република
Македонија, во периодот јануари-март 2017 година, изнесува 69 479 068 илјади денари и бележи пораст од 14.5% во
однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-март 2017 година,
изнесува 95 651 924 илјади денари што е за 14.3% повеќе во споредба со истиот период од претходната година.


Трговскиот дефицит, во периодот јануари-март 2017 година, изнесува 26 172 856 илјади денари.


Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-март 2017, изнесува 72.6%.


Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со
благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови,
фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав,
нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и
нивни легури, необработени или во облик на прав и електричната енергија.


Во периодот јануари-март 2017 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, Република Македонија
најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија, и Бугарија.

Обем на размената, I-III 2017

Покриеност на увозот со извоз

165 130 993 илјади денари

72.6 %

2 681 928 илјади евра

72.6 %

2 858 096 илјади САД долари

72.7 %

Стоковна размена изразена во евра и САД долари


Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-
март 2017 година, изнесува 1 128 278 илјади евра и бележи пораст од 14.7% во однос на истиот период од
претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 1 553 650 илјади евра што
е за 14.5% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот
јануари-март 2017 година, изнесува 425 371 илјади евра.


Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-март 2017 година,
изнесува 1 202 883 илјади САД долари и бележи пораст од 10.7% во однос на истиот период од претходната
година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 1 655 213 илјади САД долари што е за 10.5%
повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-март
2017 година, изнесува 452 330 илјади САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика