Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари - јули 2017

вторник, 05 септември 2017


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република
Македонија, во периодот јануари-јули 2017 година, изнесува 171 341 753 илјади денари и бележи пораст од 13.7% во
однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-јули 2017 година,
изнесува 233 025 976 илјади денари, што е за 10.1% повеќе во споредба со истиот период од претходната година.


Трговскиот дефицит, во периодот јануари-јули 2017 година, изнесува 61 684 224 илјади денари.


Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-јули 2017, изнесува 73.5% .


Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со
благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови,
фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав,
нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и
нивни легури, необработени или во облик на прав и електричната енергија.


Во периодот јануари-јули 2017 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Република Македонија
најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Бугарија.

Обем на размената, I - VII 2017

Обем на размената, I - VII 2017

404 367 729 илјади денари

73.5%

6 563 874 илјади евра

73.5%

7 179 218 илјади САД долари

73.7%

Стоковна размена изразена во евра и САД долари


Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-
јули 2017 година, изнесува 2 781 134 илјади евра и бележи пораст од 13.8 % во однос на истиот период од
претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесувa 3 782 740 илјади евра, што
е за 10.3 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот
јануари-јули 2017 година, изнесува 1 001 606 илјади евра.


Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-јули 2017 година,
изнесува 3 045 862 илјади САД долари и бележи пораст од 11.8% во однос на истиот период од претходната
година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 4 133 355 илјади САД долари, што е за
8.0% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-
јули 2017 година, изнесува 1 087 493 илјади САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика