Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари-октомври 2017

вторник, 05 декември 2017


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република
Македонија, во периодот јануари - октомври 2017 година, изнесува 255 455 873 илјади денари и бележи пораст од
15.9% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари - октомври
2017 година, изнесува 343 296 039 илјади денари, што е за 11.7% повеќе во споредба со истиот период од претходната
година.


Трговскиот дефицит, во периодот јануари - октомври 2017 година, изнесува 87 840 167 илјади денари.


Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари - октомври 2017, изнесува 74.4%.


Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со
благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови,
фероникелот и облеката. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав,
нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и
нивни легури, необработени или во облик на прав и електричната енергија.


Во периодот јануари - октомври 2017 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Република
Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Бугарија.

Обем на размената, I-X 2017 Покриеност на увозот со извоз
598 751 912 илјади денари 74.4 %
9 722 106 илјади евра 74.4 %
10 903 802 илјади САД долари 74.6 %

Стоковна размена изразена во евра и САД долари


Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари -
октомври 2017 година, изнесува 4 147 741 илјада евра и бележи пораст од 16.0 % во однос на истиот период од
претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 5 574 365 илјади евра, што е за
11.8 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-
октомври 2017 година, изнесува 1 426 624 илјади евра.


Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари - октомври 2017 година,
изнесува 4 657 736 илјади САД долари и бележи пораст од 16.9 % во однос на истиот период од претходната
година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 6 246 066 илјади САД долари, што е за
12.2% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари -
октомври 2017 година, изнесува 1 588 330 илјади САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика