Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари - септември 2018

понеделник, 05 ноември 2018


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република
Македонија, во периодот јануари-септември 2018 година, изнесува 260 222 843 илјади денари и бележи пораст
од 14.7% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануарисептември
2018 година, изнесува 339 474 790 илјади денари што е за 11.2% повеќе во споредба со истиот период од
претходната година.
Трговскиот дефицит, во периодот јануари-септември 2018 година, изнесува 79 251 947 илјади денари.
Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари-септември 2018, изнесува 76.7%.
Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со
благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или
бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1 и моторните возила за превоз на 10 или повеќе лица, вклучувајќи
го и возачот, со мотор со внатрешно согорување со палење со помош на компресија (дизел или полудизел). Во увозот
најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата
добиени од битуменозни минерали (освен сурови), плоснато-валаните производи од железо или нелегиран челик,
неплатинирани или необложени и другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик
на прав.
Во периодот јануари-септември 2018 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, Република
Македонија најмногу тргувала со Германија, Грција, Велика Британија, Србија, и Бугарија.  

Обем на размената, 01-09 2018 Покриеност на увозот со извоз
599 697 633 илјади денари 76.7 %
9 748 429 илјади евра 76.7 %
11 640 243 илјади САД долари 76.5 %

Стоковна размена изразена во евра и САД долари
Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-септември
2018 година, изнесува 4 230 048 илјади евра, и бележи пораст од 14.9% во однос на истиот период од претходната
година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 5 518 381 илјади евра што е за 11.4% повеќе во
споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-септември 2018 година,
изнесува 1 288 332 илјади евра.
Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-септември 2018 година, изнесува
5 046 877 илјади САД долари и бележи пораст од 22.7% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на
увeзената стока, во истиот период, изнесува 6 593 366 илјади САД долари што е за 19.5% повеќе во споредба со истиот
период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-септември 2018 година, изнесува 1 546 489
илјади САД долари.






  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел:

е-пошта:   
  




© Државен завод за статистика