Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари – ноември 2018 година

петок, 04 јануари 2019


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари – ноември 2018 година, изнесува 330 754 393 илјади денари и бележи пораст од 16.7 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари – ноември 2018 година, изнесува 431 232 726 илјади денари, што е за 12.9 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Трговскиот дефицит, во периодот јануари – ноември 2018 година, изнесува 100 478 333 илјади денари.

Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – ноември 2018 година, изнесува 76.7 %.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1 и моторните возила за превоз на 10 или повеќе лица, вклучувајќи го и возачот, со мотор со внатрешно согорување со палење со помош на компресија (дизел или полудизел). Во увозот се најмногу застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав и плоснатоваланите производи од железо или нелегиран челик, неплатинирани или необложени. Во периодот јануари – ноември 2018 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Република Македонија најмногу тргувала со Германија, Грција, Велика Британија, Србија и Бугарија.

Обем на размената, I-XI 2018

Покриеност на увозот со извоз

761 987 119 илјади денари

76.7 %

12 387 573 илјади евра

76.7 %

14 656 584 илјади САД долари

76.6 %

Стоковна размена изразена во евра и САД долари

Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари – ноември 2018 година, изнесува 5 377 026 илјади евра и бележи пораст од 16.8 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 7 010 547 илјади евра, што е за 13.0 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – ноември 2018 година, изнесува 1 633 522 илјади евра.

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари – ноември 2018 година, изнесува 6 357 186 илјади САД долари и бележи пораст од 22.4 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 8 299 399 илјади САД долари, што е за 18.8 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – ноември 2018 година, изнесува 1 942 213 илјади САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика