Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари – март 2019

понеделник, 06 мај 2019


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – март 2019 година, изнесува 94 088 633 илјади денари и бележи пораст од 16.7% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари – март 2019 година, изнесува 122 337 629 илјади денари, што е за 11.4% повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

 Трговскиот дефицит, во периодот јануари – март 2019 година, изнесува 28 248 995 илјади денари.

Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – март 2019 година, изнесува 76.9%.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1 и моторните возила за превоз на 10 или повеќе лица, вклучувајќи го и возачот, со мотор со внатрешно согорување со палење со помош на компресија (дизел или полудизел). Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав и керамичките производи за лабораториска, хемиска и индустриска употреба.

Во периодот јануари – март 2019 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, Република Северна Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Италија.

 

Обем на размената, I-III 2019

Покриеност на увозот со извоз

216 426 262 илјади денари

76.9%

3 517 603 илјади евра

76.9%

3 992 036 илјади САД долари

76.9%

 


Стоковна размена изразена во евра и САД долари

Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – март 2019 година, изнесува 1 529 188 илјада евра и бележи пораст од 16.8% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 1 988 415 илјади евра, што е за 11.5% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – март 2019 година, изнесува 459 228 илјади евра.

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – март 2019 година, изнесува 1 735 738 илјади САД долари и бележи пораст од 7.7% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 2 256 298 илјади САД долари, што е за 2.8% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – март 2019 година, изнесува 520 560 илјади САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика