Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари – јули 2019

четврток, 12 септември 2019


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – јули 2019 година, изнесува 228 925 873 илјади денари и бележи пораст од 14.5 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари – јули 2019 година изнесува 297 259 303 илјади денари, што е за 12.0 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Трговскиот дефицит, во периодот јануари – јули 2019 година, изнесува 68 333 430 илјади денари.

Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – јули 2019 година, изнесува 77.0 %.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите за седишта од подгрупата 821.1 и моторните возила за превоз на 10 или повеќе лица, вклучувајќи го и возачот, со мотор со внатрешно согорување со палење со помош на компресија (дизел или полудизел). Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав и керамичките производи за лабораториска, хемиска и индустриска употреба.

Во периодот јануари – јули 2019 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Република Северна Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Италија.

Изразена во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – јули 2019 година, изнесува 3 721 772 илјади евра и бележи пораст од 14.6 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 4 832 764 илјади евра, што е за 12.0 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – јули 2019 година, изнесува 1 110 992 илјади евра.

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – јули 2019 година, изнесува 4 197 709 илјади САД долари и бележи пораст од 7.4 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 5 451 801 илјада САД долари, што е за 4.9 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – јули 2019 година, изнесува 1 254 092 илјади САД долари.

 


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 23295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика