Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Стоковна размена со странство, јануари-февруари 2020 година

вторник, 07 април 2020


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари-февруари 2020 година, изнесува 60 165 222 илјади денари и бележи пораст од 3.4% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануарифевруари 2020 година, изнесува 80 728 865 илјади денари што е за 5.0% повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Трговскиот дефицит, во периодот јануари-февруари 2020 година, изнесува 20 563 643 илјади денари.

Покриеноста на увозот со извоз, во перидот јануари-февруари 2020, изнесува 74.5%.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, деловите на седишта од подгрупата 821.1 и моторните возила за превоз на 10 или повеќе лица, вклучувајќи го и возачот, со мотор со внатрешно согорување со палење со помош на компресија (дизел или полудизел). Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), плоснато-валаните производи од железо или нелегиран челик, неплатинирани или необложени и другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав.

Во периодот јануари-февруари 2020 година, според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, Република Северна Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Србија, Грција и Бугарија.

Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануарифевруари 2020 година, изнесува 977 068 илјади евра, и бележи пораст од 3.4 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 1 311 035 илјади евра што е за 4.9% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-февруари 2020 година, изнесува 333 968 илјади евра.

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во перидот јануари-февруари 2020 година, изнесува 1 074 461 илјади САД долари и бележи пад од 0.2% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 1 441 472 илјади САД долари што е за 1.4% повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во перидот јануари-февруари 2020 година, изнесува 367 011 илјади САД долари.


  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: + 389 2 3295 666

е-пошта:  press@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика