Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Обем на стоковната размена со странство, јануари - декември 2009

четврток, 28 април 2011


Според дефинитивните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија во периодот јануари-декември 2009 година изнесува 2 708 488 илјади САД долари, а на увозот 5 072 821 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз е 53.4%. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-декември 2009 година, изнесува 2 364 333 илјади САД долари.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на производите од железо и челик (валани производи), облеката, фероникелот и преработките од нафта. Во увозот најмногу се застапени суровата нафта, моторните возила за превоз на лица и електричната енергија.

Во периодот јануари-декември 2009 година, најголемо учество во извозот на стоки имаат земјите-членки на ЕУ 27 (56.4%) и земјите од Западен Балкан (36.9%), а во увозот на стоки најголемо учество имаат земјите-членки на ЕУ 27 (52.3%) и земјите во развој (26.7%). Според вкупниот обем на надворешно-трговската размена, Република Македонија најмногу тргува со Германија, Србија, Грција, Италија и Русија (45.6% од вкупната надворешно-трговска размена се врши со овие пет земји).

  Преземи го соопштението во целост

  
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 854

е-пошта:  suzana.srcokova@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика