Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Надворешна трговија


Обем на стоковната размена со странство, јануари-јуни 2011 година

петок, 05 август 2011


Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија во периодот јануари-јуни 2011 година изнесува 2 099 505 илјади САД долари, а на увозот 3 399 004 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз е 61.8%. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-јуни 2011 година, изнесува 1 299 499 илјади САД долари.
Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, фероникелот, производите од железо и челик (валани производи), облеката, и преработките од нафта. Во увозот најмногу се застапени платината и легурите на платина, необработени или во прав, суровата нафта, моторните возила за превоз на лица и електричната енергија.
Во периодот јануари-јуни 2011 година, најголемо учество во извозот на стоки имаат земјите-членки на ЕУ 27 (61.7%) и земјите од Западен Балкан (27.3%), а во увозот на стоки најголемо учество имаат земјите-членки на ЕУ 27 (55.3%) и земјите во развој (26.5%). Според вкупниот обем на надворешно-трговската размена,
Република Македонија најмногу тргува со Германија, Србија, Велика Британија, Русија и Бугарија (45.1% од вкупната надворешно-трговска размена се врши со овие пет земји).

  Преземи го соопштението во целост

  
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 854

е-пошта:  suzana.srcokova@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика