Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              


Соопштението е од областа: Бруто-домашен производ


Бруто-домашен производ 2003-2007 (ревидирани податоци)

вторник, 26 октомври 2010


Во 2010 година е извршена ревизија на податоците за бруто-домашниот производ за периодот 2003-2007 поради:

- имплементирање на пресметки за алоцирање на финансиските услуги мерени индиректно (FISIM), а во врска со имплементирањето на: Регулативата на Комисијата бр.1889/2002 за имплементирање на Регулативата на Советот бр. 448/98 за комплетирање и изменување на Регулативата на Советот бр.2223/96 во однос на алокацијата на финансиските услуги мерени индиректно;
- ревидирани пресметки на импутираните банкарски услуги согласно со Регулативата на Комисијата бр.1722/2005, во однос на принципите за пресметување на импутираните станарини, а за потребите на Регулативата на Советот 1287/2003 за хармонизирање на бруто-националниот доход по пазарни цени;
- усогласувањето со ревидираните податоците во платниот биланс;
- методолошките подобрувања на пресметките на БДП по постојани цени;
- користењето на месечни податоци од платниот биланс за: извозот на стоки и на услуги и увозот на стоки и на услуги, месечни податоци за девизниот курс на доларот за добивање на годишните податоци.

  Преземи го соопштението во целост

  
Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 685; +389 2 3295 686

е-пошта:  violeta.cadikovska@stat.gov.mk 
  
© Државен завод за статистика