Skip Navigation LinksНасловна Статистики по области Соопштенија по области

Веб-страницата www.stat.gov.mk користи колачиња кои се потребни за целосна функционалност на страницата. Со Вашето присуство на нашата веб-страница се подразбира дека се согласувате за користењето на овие колачиња. За повеќе детали прочитајте ја Политиката за колачиња.


              

Соопштението е од областа: Структурни деловни статистики

Структурни деловни статистики, 2022 година - дефинитивни податоци

петок, 14 јуни 2024


Според дефинитивните податоци на Државниот завод за статистика, 67 296 пазарноориентирани деловни субјекти
активни во областа на индустријата, градежништвото, трговијата и останатите услужни дејности1) оствариле вкупен
промет од 2 096 800 милиони денари и додадена вредност од 394 618 милиони денари. За ангажираните 432 518
вработени лица биле издвоени 200 893 милиони денари.
Најголем промет е реализиран од секторот Трговија на големо и на мало со 38.4 %, а по него следат секторот
Преработувачка индустрија со 25.1 %, Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација со 12.7 %,
Градежништво со 6 % и секторот Транспорт и складирање со 5.1 %.
Секторот на преработувачката индустрија има најголемо учество во вкупната додадена вредност со 25.3 %, следен од
секторот Трговија на големо и на мало со 21.2 %. Значително е учеството на секторите Информации и комуникации
со 9.0 %, Градежништво со 8.5 % и Транспорт и складирање со 7.4 % во вкупната додадена вредност.
Во однос на големината на претпријатијата, доминираат микропретпријатијата со помалку од 10 вработени
(91.2 %), најголемиот дел од нив се од областа на трговијата. Со ангажирани 33.8 % од вкупно вработените, тие
создале 22.8 % од вкупната додадена вредност. Големите претпријатија со учество од само 0.2 % и со ангажирани
25.2 % од вработените создаваат 31.8 % од вкупната додадена вредност во рамките на деловниот сектор, и тоа,
главно, во секторот Преработувачка индустрија (11.9 %). Сепак, најголем е потенцијалот на малите и на средните
претпријатија (со 10 до 249 вработени), кои ангажираа 40.9 % од вработените и создадоа 45.4 % од вкупната додадена
вредност во деловниот сектор.
  Преземи го соопштението во целост

  Преземи табели

Податоците во објавеното соопштение се бесплатни. При користење, ве молиме наведете го изворот.

За подетални информации јавете на:

контакт тел: +389 2 3295 666 

е-пошта: press@stat.gov.mk 

  
© Државен завод за статистика