Skip Navigation LinksНасловна Активности

Активности 


Студенти од Институтот за социологија во посета на Државниот завод за статистика
вторник, 12 мај 2015

 

Државниот завод за статистика беше домаќин на студенти од прва година од Институтот за социологија при Филозофскиот факултет на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје. Студентите, заедно со нивната професорка, проф.д-р Аница Драговиќ, беа запознаени со работата на Државниот завод за статистика, а покажаа особен интерес за статистиките од областа на населението за што беше подготвена и специјална презентација во која беа опфатени статистиките од областа на виталната статистика, миграциите и пописите на населението.


На крајот, студентите се запознаа и со содржината на веб-страницата на Заводот, богатството на податоци содржани во неа, а особено МакСтат базата на податоци како алатка за креирање на табели според потребите на корисниците.


Посетата е реализирана во рамките на Меморандумот за соработка меѓу Државниот завод за статистика и Филозофскиот факултет во Скопје.

 

   
© Државен завод за статистика