Skip Navigation LinksНасловна Активности

Активности 


Учество на Конференцијата на европски статистичари
вторник, 27 јуни 2023

 

Делегација од Државниот завод за статистика, предводена од директорот Апостол Симовски учествуваше на годишната Конференција на европски статистичари, која оваа година се одржа на 22 и 23 јуни, во Женева, Швајцарија. Темите кои се дискутираат на Конференцијата се секогаш актуелни и во согласност со промените во општеството. Една од овогодинешните теми беше премин кон користење на open-source технологии. Имено, голем број на статистички заводи преминуваат или планираат да преминат од користење на традиционални софтвери во користење на open-source технологии, како што се R или Python. На Конференцијата се дискутираше за овие промени, кои се стратешките предизвици и влијанија, како и искуствата на земјите при подготовките за ваква трансформација.

Државниот завод за статистика редовно учествува на Конференцијата на европски статистичари и редовно ги следи новините и препораките кои произлегуваат од истата.

 
© Државен завод за статистика