Skip Navigation LinksНасловна Активности

Активности 


Промовиран новиот Индекс на родова еднаквост во Северна Македонија
петок, 30 јуни 2023

 

Вчера во Скопје беше промовиран вториот по ред национален Индекс на родова еднаквост во Северна Македонија кој е развиен од страна на Министерството за труд и социјална политика и Државниот завод за статистика во соработка со Европскиот институт за родова еднаквост (EIGE).

Во присуство на голем број гости, пред присутните се обратија министерката за труд и социјална политика, г-ѓа Јованка Тренчевска, директорот на Државниот завод за статистика, г. Апостол Симовски, амбасадорката на Кралството Шведска во Северна Македонија, Н.Е. г-ѓа Ларсон Јаин, како и претставници на Европскиот институт за родова еднаквост и на Канцеларијата на UN Women во Скопје.

Индексот на родова еднаквост е алатка за мерење на напредокот на родовата еднаквост во земјите на ЕУ и земјите кандидати за членство во ЕУ и овозможува одредување на областите каде што е неопходно подобрување со цел креирање подобри и поефикасни мерки за унапредување родовата еднаквост.

Индексот на родова еднаквост во Северна Македонија во 2022 година изнесува 64.5 од максимални 100 и забележа напредок од 2.5 поени споредено со последното мерење во 2019 година.

 
© Државен завод за статистика